Zo maak je je huis klaar voor een warmtepomp

Vanaf 2021 zal er geen aardgasnetwerk meer beschikbaar zijn voor nieuwe verkavelingen. Het alternatief is je woning aan te sluiten op andere energiebronnen zoals een warmtenet of een warmtepomp te installeren. Maar is jouw huis daar klaar voor?

Premies voor groene alternatieven

Om te beginnen: wat is een warmtepomp? Simpel, met een warmtepomp haal je (gratis) energie uit de buitenlucht en zet je die om in warmte. Die warmte verspreid je dan via toestellen die de warme lucht binnen blazen of langs de centrale verwarming (bij voorkeur vloerverwarming). En wist je trouwens dat je een warmtepomp ook kan gebruiken als airco? Zo houd je je woning in de winter aangenaam warm en op warme zomerdagen lekker koel.

Precies omdat een warmtepomp 75 procent van z’n energie uit de lucht haalt, is het een milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen. Zeker als je de overige 25 procent die je nodig hebt om het toestel van elektriciteit te voorzien uit zonne-energie haalt. 
Bovendien krijg je er – net zoals bij zonnepanelen – ook subsidies voor van de overheid.

Maar is je huis nu geschikt voor warmtepompen? Dat hangt af van enkele factoren zoals deze:

De isolatie van je woning

Als je kiest voor een warmtepomp moet je woning allereerst voldoende geïsoleerd zijn. Een goede isolatie verhoogt het rendement van de warmtepomp. Vaak zegt het bouwjaar al iets over de kwaliteit van de isolatie. Een huis gebouwd na 2000 is doorgaans al conform de normen. Bij oudere huizen controleer je best op voorhand in welke mate je muren, ramen, dak en vloeren al (genoeg) geïsoleerd zijn.

Het type verwarmingssysteem

Niet enkel de isolatie maar ook het verwarmingssysteem van je woning speelt een belangrijke rol. Zo kunnen warmtepompen bijvoorbeeld niet gecombineerd worden met elektrische verwarming en werken bepaalde soorten niet in combinatie met traditionele radiatoren. Daarnaast is een oude cv-ketel (die niet Hoog Rendement is) ook niet geschikt om een warmtepomp op aan te sluiten. Vooral in een renovatieproject iets om mee rekening te houden.

Wil je weten of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp – of welke aanpassingen aangewezen zijn? Vraag advies aan je Mitsubishi Electric installateur.