Op reis? Spaar energie thuis!

Dat je je woning veilig afsluit en alle kranen goed dicht draait voor je op reis vertrekt, is logisch. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat je thuis ook heel wat energie kan besparen wanneer jij straks op vakantie bent? Hier vind je alvast wat tips om je woning energiezuinig achter te laten.

Trek de stekkers uit

Elektrische toestellen – van een wekkerradio, ijskast tot tv-toestel – verbruiken constant energie. Trek daarom alle stekkers uit voor je de deur achter je dichttrekt. Laat ook geen apparaten in stand-by staan en energie verloren gaan.

Ontdooi je koelkast

Ben je er een weekje of meer tussenuit? Dan is dit het ideale moment om je frigo leeg te maken en te ontdooien! Idem voor je diepvriezer, als die niet te vol zit tenminste. Aangevroren ijsranden zorgen er immers voor dat de toestellen meer gaan verbruiken. Als je de koelkast hebt uitgetrokken, kan een eventuele stroompanne terwijl jij weg bent bovendien geen waterschade (van het dooiwater) of slechte geurtjes (van bedorven etenswaren) veroorzaken.

Zet de thermostaat in vakantiemodus

Niet echt iets om zorgen over te maken tijdens een warme zomer… tenzij je een airco hebt. Maar controleer voor de zekerheid toch even of je thermostaat laag genoeg staat: 14°C is ruim voldoende in de winter, in de zomer mag de verwarming helemaal uit. Hetzelfde geldt voor je warmwaterboiler. Die mag gerust op nul. Heel wat thermostaten hebben tegenwoordig trouwens een ‘vakantiemodus’ om het je gemakkelijk te maken.

Tip: Heb je een warmtepomp van Mitsubishi Electric, download dan de MELCloud app. Daarmee kan je je verwarming en koeling met je smartphone aansturen. Handig als je vergeten bent de verwarming uit te zetten of als je net voor je weer naar huis gaat je woning al wil opwarmen (of koelen).

Laat het licht (zelf) branden

De lichten doe je natuurlijk altijd uit voor je vertrekt. Voor de veiligheid kan je wel de klassieke truc met timer en lamp toepassen om inbrekers te misleiden. Heb je slimme verlichting? Dan kan je wellicht ook een app gebruiken om zelf, vanop je vakantiebestemming, ’s avonds thuis het licht aan en uit te doen. Wanneer en waar jij het wil. Zo geef je nog meer de indruk dat er toch iemand aanwezig is.

Nog meer tips om energie te besparen en je impact op het milieu terug te dringen? Volg onze blogs en doe zeker ook eens de Zero Impact test.