Ga voor een Zero Impact woning en isoleer je spouw of gevel

Wist je dat 20 procent van de warmte in je woning verloren gaat langs de muren? Isoleren is dus een must als je het energiepeil wil terugdringen (en het warmtecomfort wil verhogen). Maar welke methode kies je het best: spouwmuurisolatie of gevelisolatie (of buitenmuurisolatie)? Enkele afwegingen.

De spouw isoleren, of toch beter niet...

Wil je de gevel van een bestaande woning isoleren en het aanzicht bewaren? Kies dan voor spouwmuurisolatie. Dat gaat bovendien het snelst en is het goedkoopst. Kijk wel eerst of er überhaupt een spouwmuur is (woningen van vóór 1920 hebben er geen) én of deze geschikt is om te vullen met isolatiemateriaal. Is de spouw, bijvoorbeeld, smaller dan 5 cm of niet meer in goede staat? Dan is de binnenmuur isoleren of, nog beter, gevelisolatie aanbrengen het alternatief. Hetzelfde geldt voor als er geen spouwmuur is.

Gevel isoleren? Eerst spouw vullen!

Er is een spouwmuur, maar je wil toch liever de buitenmuur isoleren? Vul dan bij voorkeur altijd eerst de spouwmuur op. Anders gaat het effect van de gevelisolatie verloren door de koude luchtstromen die in de spouw optreden. Je kan er eventueel ook voor opteren de buitengevel met spouw af te breken en vervolgens direct op de binnenmuur een voldoende dikke gevelisolatie aan te brengen.

Lager E-peil verhoogt waarde woning

Het effect van je gevel na-isoleren zie je niet alleen op je energiefactuur. Je E-peil zal lager uitvallen wat een gunstig EPC-attest oplevert én de waarde van je woning verhoogt. Gevelisolatie aanbrengen is ook een uitstekende kans om de buitengevel op te frissen en je woning een nieuwe look te geven. Je hebt tal van afwerkingsmogelijkheden: een gevelsteen of (dunnere) steenstrips, een pleisterlaag of houten panelen. Wat je ook kiest, het zal altijd een positief effect hebben op de waarde van je woning.

Na de isolatie, de warmtepomp

Of je nu gaat voor de spouw of de gevel, eenmaal je woning goed geïsoleerd is (ook het dak en de vloeren), is dat misschien wel hét moment voor een nieuwe verwarmingsinstallatie. Zo kan je je energieverbruik nog meer doen dalen. Een warmtepomp verbruikt bijvoorbeeld nauwelijks energie en al zeker niet als je de elektriciteit die je nodig hebt om ze aan te sturen uit hernieuwbare energiebronnen haalt zoals zonne-energie. Je Mitsubishi Electric installateur vertelt er je graag alles over.

Benieuwd hoe je het energieverbruik van een goed geïsoleerde woning met een warmtepomp nog verder kan terugdringen? Ontdek er hier meer over.