Doe de Zero Impact test

Ben je al goed op weg naar een energiezuinige woning? Of sta je nog lang niet zo ver en kan je best een duwtje gebruiken om je energieverbruik tot nul te herleiden? Doe hier de test.

Knowledge at work

Hoe energiezuinig is jouw woning?

Los deze vragen op en ontdek hoe goed jouw woning scoort op onze Zero Impact meter.

Is je dak geïsoleerd?
Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe lager je energiefactuur. Omdat de meeste warmte (tot 25%!) door het dak kan ontsnappen, is dakisolatie een absolute prioriteit. Het is van alle isolatie werken één van de meest rendabele ingrepen.
Heb je spouwmuurisolatie of gevelisolatie?
Buitenmuur isoleren (als er geen spouwmuur is) of kiezen voor spouwmuurisolatie (met glaswol, EPS-parels, PUR isolatie of steenwol) is altijd een goed idee om energie te sparen en het warmtecomfort in je huis te verbeteren.
Heb je dubbel glas of hoogrendementsglas?
Wist je dat hoogrendementsglas (Ug=1,0 of 1,1) twee tot drie keer beter isoleert dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas? Superisolerend glas doet zelfs nog beter en haalt een Ug waarde van 0,8 W/m²K. Drievoudig glas zelfs Ug 0,6.
Heb je zonnepanelen?
De elektriciteit die je nodig hebt voor je warmtepomp, kan je halen uit zonne-energie. Zonlicht is gratis. Zo ben je helemaal goed op weg naar een Zero Impact woning! De zon hoeft ook niet voortdurend te schijnen. Gewoon daglicht is al voldoende om stroom op te wekken.
Heb je een warmtepomp?
Een warmtepomp heeft een laag energiegebruik. Een gemiddelde warmtepomp produceert 3 tot 4 keer meer energie dan ze verbruikt. Met een warmtepomp verbruik je dus veel minder energie dan met een klassieke installatie op gas of stookolie.  Vergeet ook niet dat er premies zijn als je een warmtepomp installeert.