5 groene tips om energiezuiniger te leven

Energiezuinig leven, soms is het gemakkelijker dan je denkt. Vaak kunnen kleine aanpassingen aan je woning je al een heel eind op weg helpen en je op korte én lange termijn heel wat geld besparen. Enkele tips.

Doe het licht uit

We laten allemaal wel eens het licht te lang branden. Je zit bijvoorbeeld in de woonkamer terwijl de keuken nog baadt in het licht – puur voor de gezelligheid of gewoon omdat je vergeten bent om het uit te doen. Maar verlichting, hoe energiezuinig ook, verbruikt energie en dat kost geld! Om je factuur te verlichten, doof je dus maar beter alle lampen in de ruimtes waar je niet moet zijn. En waarom niet af en toe een kaars branden? Dat maakt het extra gezellig.

Hang de was buiten

Nu het stillaan warmer wordt, kan de was weer buiten aan de wasdraad of -molen. Niets ruikt immers zo lekker als fris gewassen lakens en kleren die in de buitenlucht hebben hangen te drogen. Bovendien kan zo je droogkast enkele maanden op non-actief en dat bespaart je dan weer heel wat energie

Trek je opladers uit het stopcontact

Wist je dat je energie blijft verbruiken als je opladers nog in het stopcontact zitten, zelfs als je je smartphone of laptop hebt uitgetrokken? Opladen en alles uit het stopcontact halen is dus de boodschap.

Gebruik zonne-energie

Wil je graag zonne-energie gebruiken maar zijn zonnepanelen net een stap te ver? Schaf je dan een solar powerbank aan. Hiermee kan je alvast je smartphone opladen met zonne-energie. Handig en voordelig!

Verwarm milieuvriendelijk

Wil je echt een grote sprong richting groene energie maken? Denk dan zeker eens na om voor je verwarming over te schakelen op milieuvriendelijke energiebronnen. Warmtepompen bieden je, zeker in combinatie met zonnepanelen, aantrekkelijke en voordelige vooruitzichten. Met deze toestellen haal je immers de (gratis) energie uit lucht, grond of water en zet je die om in warmte. Een perfect groen alternatief om je huis te verwarmen.

Benieuwd hoe warmtepompen werken en je impact op het milieu – en je energiefactuur – kunnen terugdringen? Ontdek er hier meer over.